Marka Vekili Kimdir?
Marka vekili; marka tescil başvurusu öncesinden başlayarak tescil işlemleri ve tescil işlemleri sonrasında marka sahibine danışmanlık sunan uzmandır. Marka vekilleri, vekil yeterlilik sınavından geçerek TPMK vekil siciline kayıt olmak zorundadırlar.
Marka vekilleri, marka tescil başvurusu yapılacak markanın marka hukuku ve tescil kriterleri bakımından değerlendirilmesi, araştırılması, başvuru sürecinde gerekli belgelerin hazırlanması, başvurunun takibi, itiraz durumlarında müdahale edilmesi gibi işlemleri profesyonelce yürütürler. Marka vekilleri, marka sahiplerinin markalarını korumak ve haklarını savunmak için de hukuki danışmanlık hizmeti sunabilirler.
Marka Vekilinin Önemi Nedir?
Marka vekillerin önemli bir kısmı müşterilerinin markalarını korumak için fikri mülkiyet haklarına ilişkin hukuki hizmetler sunan avukatlardır. Ülkemizde Hukuk Fakültesi haricinde fakülte bitirenlere de vekil olma hakkı tanınmıştır… Marka vekilleri, marka başvurularının hazırlanması, marka araştırmaları yapılması, marka tescil işlemlerinin takibi ve marka ihlallerine karşı hukuki koruma sağlanması gibi konularda müşterilerine danışmanlık yaparlar.
Marka vekillerinin önemi, müşterilerinin fikri mülkiyet haklarının korunmasına ve markalarının güvence altına alınmasına yardımcı olmalarından gelir.
Özellikle hukuk eğitimiz almış Marka Vekilleri, markanın tescil boyutunun ötesinde hukuki riskleri konusunda da danışmanlık sağlayabilirler.
Marka vekilleri, müşterilerinin markalarının tescil edilebilirliklerini araştırarak markalarının tescil edilmesine yardımcı olurlar. Ayrıca müşterilerinin markalarının tescil süreçlerini takip ederek, gerekli işlemleri yaparlar.
Hukuk eğitimi almış Marka Vekilleri ayrıca müşterilerinin markalarının haklarının ihlal edilmesi durumunda da müşterilerine hukuki destek sağlayabilir.
Marka Vekili Tercih Ederken Dikkat Edilmesi Gereken Bazı Faktörler;
Her meslek ve iş alanında olduğu gibi marka tescil ve danışmanlığı alanında da tam ve doğru bir koruma sağlamak için profesyonel destek alınması fayda sağlayacaktır.
Profesyonelliğin / Ustalığın belirlenmesi için de bazı kriterler bulunur, bunların bazıları;
Tecrübe ve Ustalık: Marka vekilinin konusunda usta olması için uzun yıllara dayanan iş tecrübesine, deneyimine sahip olması önemlidir.
Referanslar: Uzun yıllar süresince hizmet verdiği firmalar, markalar referansdır ve müşteri memnuniyetinin yüksek olması önemlidir. (Marka vekillerinin hizmet verdiği firma ve markalar TPMK sicilinden de kontrol edilebilinir)
Mükemmel İletişim Becerileri: Marka vekilinin iyi bir iletişimci olması ve müvekkiliyle iyi bir ilişki kurması gerekmektedir.
Fiyatlandırma: Marka vekilinin ücretleri konusunda açık ve şeffaf olması ve adil bir fiyatlandırma yapması önemlidir. (Yüksek ücret kalite göstergesi olmadığı gibi yapılan işin sürdürülebilirliğini sağlamak için ücretin çok düşük de olmaması gerekir)
Hizmet Yelpazesi: Marka vekilinin sunduğu hizmet yelpazesi geniş olmalıdır ve müşterinin ihtiyaçlarını karşılamalıdır. Örneğin: Marka vekili Patent Tescili veya Yurtdışı marka tescili alanında da hizmet verebilmeli. Hukuksal ihtilaflarda danışmanlığın ötesinde gerekirse Avukatlık hizmeti de sunabilmelidir.
Güncel Bilgi: Marka vekilinin sektördeki güncel gelişmeleri takip etmesi ve müşterisine en son bilgileri sunması önemlidir. Marka hukukunda ki değişiklikleri, içtihatları takip etmelidir.
Güvenilirlik: Marka vekilinin müşteri bilgilerine ve mahremiyetine saygı göstermesi ve güvenilir olması gerekmektedir.
Ulaşılırlık: Marka sahiplerinin, vekalet verdikleri Marka Vekiliyle ihtiyaç duyduklarında telefon, eposta ve yüz yüze görüşme imkanları bulunmalıdır.
Sürdürülebilirlik: Marka tescili en az 1 yıl sürmekte olup tescil aşamasından sonra da markanın takibi, tescil yenilemelerinin hatırlatılması, benzer marka başvurularına karşı idari ve hukuki işlemlerin yapılması gerekir. Çalışılacak marka vekil firmanın geçmişi, kökleri gelecekte de hizmet vermesi yönünde güven oluşturmalıdır.